Amenajarea de baie trebuie sa creeze un spatiu potrivit pentru relaxare, estetic dar in acelasi timp perfect functional. Iata cele mai importante sfaturi pentru o amenajare de baie care sa te ajute sa obtii spatiul la care ai visat.
- Planul amenajarii de baie
Chiar si o baie de vis contine tevi, conducte, scurgeri si ghene. De aceea, atunci cand vorbim de design interior in baie, pornim de la planul baii. Planul amenajarii de baie porneste de la peretii cu tevi – putem avea unul, doi sau trei pereti cu tevi. Planul pe un singur perete este cel mai simplu si des intalnit si aliniaza chiuveta, vasul de toaleta si dusul sau cada. Pozitionarea obiectelor sanitare pe doi sau trei pereti ofera mai multa flexibilitate si creativitate, dar creste semnificativ costurile.
- Lumina naturala
Este ideal ca baia sa beneficieze de cat mai multa lumina naturala. Pe langa criteriile estetice, acest lucru aduce beneficii practice – soarele este cel mai eficient dusman al mucegaiului. O fereastra generoasa va crea o amenajare de baie luminoasa, cu un sentiment de simplitate si claritate.

- Iluminarea baii
O baie corect iluminata incorporeaza diferite tipuri de lumini: lumina de lucru, de accent, de ambient si decorativa. Zona critica de iluminare a baii este oglinda. Ideal este sa se monteze lumini de fiecare parte a oglinzii, la nivelul zonei ochilor, si o a treia sursa de lumina deasupra oglinzii. In acest fel, chipul va fi iluminat uniform, eliminandu-se umbrele.
- Cada in baie
Cada de baie este de obicei punctul focal dintr-o amenajare de baie, avand un puternic impact decorativ. O cada freestanding aduce o nota clasica si sculpturala in designul de interior al baii. Intr-o baie de mici dimensiuni, se poate opta pentru o cada freestanding de dimensiuni reduse.

- Pardoseala din baie
In baie, pardoseala trebuie sa fie rezistenta, impermeabila si antiderapanta. Optiunile contemporane sunt tot mai diversificate si inglobeaza toate aceste aspecte practice in finisaje variate si extrem de atragatoare, potrivite atat intr-o baie in stil clasic cat si intr-o baie in stil modern.
- Depozitarea in baie
Designerii de interior prefera in general depozitarea ascunsa in baie, pentru a feri produsele de umezeala si aburi. Optiunile de depozitare la vedere sunt nisele si rafturile.
- Finisaje pentru baie
Amenajarea de baie trebuie sa fie rezistenta la conditiile de umezeala specifice acestui spatiu, de aceea se recomanda materiale de cea mai buna calitate. Din ce in ce mai multe persoane isi doresc o amenajare de baie cu lemn, material pretentios insa pentru acest spatiu. O solutie este integrarea finisajelor ceramice cu aspect de lemn.

- Cromatica din baie
Culorile au puterea de a energiza sau de a relaxa, de aceea sunt folosite intr-o amenajare de baie in functie de starea care se doreste a fi creata. Fiecare nuanta folosita in baie (inclusiv cea a mobilierului, sanitarelor si bateriilor) contribuie la personalitatea spatiului creat.