obiecte de design celebre

Obiecte de design celebre – cine se află în spatele lor? (I)

Au fost create în urmă cu mulți ani de designeri celebri. Nu și-au pierdut farmecul nici până în ziua de astăzi ba, din contră, le regăsim în diverse amenajări interioare actuale, datorită designului lor atemporal. Vorbim de obiecte de design celebre, mare parte dintre ele expuse în galerii de artă și muzee renumite din toată lumea.

Eames Lounge

Designer: Charles & Ray Eames
An: 1956

obiecte de design celebre

Foto

Una dintre cele mai renumite creații de design ale secolului XX, Eames Lounge este un  fotoliu pe care îl asociem cu definiția confortului. Acesta a fost produs continuu de peste 50 de ani de către producătorul original, Herman Miller®. O serie de exemplare Eames Lounge fac parte din colecția permanentă a Muzeului de Artă Modernă din New York. Fotoliul “comfortable and un-designy”, după cum l-au caracterizat celebrii lui creatori, are bază rotativă din aluminiu, structură din placaj cu șapte straturi și tapițerie din piele. Un Eames Lounge și o carte bună pot face ca timpul să stea în loc. 🙂

 

Arco

Designer: Achille Castiglioni
An: 1962

obiecte de design celebre Arco floor lamp

Foto

Produs de FLOS, lampadarul Arco este o adevărată vedetă de la Hoolywood, odată cu apariția lui în filme memorabile precum Diamonds are Forever și The Italian Job. Baza originală din marmură Carrara vine în contrabalans cu tija arcuită din oțel inoxidabil, ce poate fi reglată până la 215 cm. Combinația de materiale clasice și moderne face din lampadarul Arco o piesă ce poate fi încadrată cu ușurință în mai multe tipuri de interioare. Light it up!

 

Barcelona

Designer: Mies Van Der Rohe
An: 1929

obiecte de design celebre

Foto

Din topul nostru de obiecte de design celebre nu putea lipsi scaunul Barcelona, proiectat de celebrul designer Mies van der Rohe pentru pavilionul său german de la Expoziția Internațională din Barcelona, ediția 1929. Și cum succesul atrage după el și mai mult succes și renume, așa se face că, ulterior expoziției, scaunul a fost pus în producție, iar designeri de interior îl folosesc cu succes și astăzi, pentru a da personalitate unui interior. Scaunul Barcelona are tapițerie din piele de cea mai bună calitate și structură din oțel.

 

Vertigo

Designer: Constance Guisset

An: 2010

obiecte de design celebre lustra Vertigo

Foto

Este atât de întâlnită în amenajările contemporane, încât lustra Vertigo poate fi numită un adevărat lait-motiv al designului interior din zilele noastre. Când este aprins becul, lumina se răsfrânge prin firele “pălăriei supradimensionate”, proiectând pe perete un model grafic de umbre și lumini. Manufacturată de compania franceză Petite Friture, Vertigo este realizată din fibră de sticlă, metal și poliuretan, fiind foarte ușoară. O încadrăm cu ușurință în topul nostru de obiecte de design celebre.

 

Eames House Bird

Designer: Charles & Ray Eames
An: 1960

 

obiecte de design celebre Vitra

Foto

Unele dintre cele mai iubite obiecte decorative din casa mult îndrăgitului cuplu de americani, Charles și Ray Eames, a fost o pasăre de culoare neagră, cunoscută sub numele de Eames House Bird. Creația lor a fost inspirată de o piesă de artă folk din Munții Apalași, pe care soții Eames au descoperit-o într-una din călătoriile lor. (Dada, călătoriile inspiră și ne pot face celebri. 🙂 ) Asemenea modelului original, Eames House Bird, din portofoliul Vitra, este lucrat din arin vopsit, cu picioare din sârmă din oțel.

 

PH 5

Designer: Louis Poulsen

An: 1958

 

obiecte de design celebre Louis-Poulsen

Foto

Denumită  de creatorul ei “the ultimate solution in pendant lighting”, lustra PH 5 a venit în întâmpinarea celebrei expresii “Form meets function”. Un clasic de neegalat în istoria designului modern, aceasta include trei nuanțe reflectorizante pentru un efect ambiental. Și, ca să ne și distrăm puțin, trebuie spus că lustra PH 5, inclusă de noi în acest top de obiecte de design celebre, este un cadou de nuntă comun în Danemarca. De altfel, aproape 50% din casele daneze sunt echipate cu cel puțin o lustră PH5. 🙂

 

LC3

Designer: Le Corbusier (Charles-Edouard Jeanneret)
An: 1928

obiecte de design celebre Le Corbusier

Foto

Acum mai bine de 90 de ani, arhitectul și designerul Le Corbusier, în colaborare cu arh. Charlotte Perriand și Pierre Jeanneret au creat LC3, canapeaua pe care Le Corbusier o catalogează drept “great comfort sofa, large model”.  Cum a pornit totul? De la convingerea lui Le Corbusier că locuința este o mașinărie de locuit (“machine for living in”), care are nevoie de mobilier practic (“équipement de l’habitation”). Sau mai bine spus de canapeaua LC3, care te invită în brațele ei primitoare și confortabile și promite să te țină ca în puf. 🙂 Are structură din oțel cromat tubular și tapițerie  din piele.

 

Skygarden

Designer: Marcel Wanders

An: 2007

obiecte de design celebre pendant lustra skygarden

Foto

Ce legătură există între o emisferă grațioasă și un plafon de ipsos decorat în stil antic? Lustra Skygarden, a super-designerului Marcel Wanders care, în creația sa, s-a inspirat din tavanul cu totul special al unei case. Interiorul lămpii, din portofoliul Flos, este realizat din tencuială și prezintă detalii vegetale, printre care flori și ramuri. Designul este tipic modului în care Wanders îmbină stilul modern și clasic.

 

Saarinen Tulip

Designer: Eero Saarinen
An: 1956

obiecte de design celebre masa Saarinen

 

Foto

O masă cu un singur picior este comună zilelor noastre, dar în anul 1956 era o revelație. Designerul nordic Eero Saarinen este autorul acestei revelații, odată cu crearea mesei Saarinen Tulip. De producerea acestei piese de mobilier, inclusă de noi în top 6 obiecte de design celebre, s-a ocupat (și se ocupă) Florence Knoll, una dintre cele mai renumite companii de design americane. Masa are blat din marmură și este disponibilă în șapte dimensiuni.

 

Zeppelin

Designer: Marcel Wanders

An: 2005

 

Foto Foto

Un clasic elegant, care ia o întorsătură modernă. Așa am putea denumi candelabrul Zeppelin, realizat într-o manieră cu totul aparte. Adică din oțel peste care a fost pulverizată o rășină unică de cocon, printre care se întrezăresc “lumânările” ce completează spectaculoasa piesă de design a brandului Flos. Această tehnică a fost popularizată mai întâi de George Nelson prin lămpile “Bubble” și a fost ulterior folosită de Achille Castiglioni. În centrul candelabrului zărim și un glob din cristal fațetat, pentru un efect glam.

 

Panton

Designer: Verner Panton

An: 1950

obiecte de design celebre - scaun Panton

Foto

Verner Panton este unul dintre designerii danezi care a întrerupt  tradiția scandinavă de a produce mobilier din lemn de tec fabricat manual. Panton a fost fascinat de oportunitățile deschise de noile materiale plastice, care pot fi modelate în diverse forme, și de aici până la crearea scaunului care îi poartă numele nu a mai fost mult. De atunci, acest produs a intrat în categoria de obiecte de design celebre.  În forma literei S, este primul scaun din plastic turnat din lume, fiind considerat unul dintre capodoperele designului danez.

 

Sputnik

Designer: Gino Sarfatti

An: 1950

obiecte de design celebre lustra Sputnik

Foto

Inspirat de lansarea primului satelit, designerul italian Gino Sarfatti a proiectat candelabrul Sputnik, care te învăluie cu lumina lui plăcută din mai multe direcții. Este o piesă ce aparține curentului Mid-Century Modern, un curent la mare modă în America anilor 50 și care a avut ca sursă de inspirație stilul bauhaus și cel scandinav. Candelabrul The Sputnik, lucrat din alamă, a devenit o parte importantă a perioadei “Atomic Age” din perioada 1940-1960, când preocupările legate de războiul nuclear au dominat Occidentul.

 

LC4

Designer: Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Charlotte Perriand

An: 1928

obiecte de design celebre sezlong Le Corbusier

Foto

Atunci când Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Charlotte Perriand au colaborat la crearea șezlonului LC4, au pus în centrul designului ideea că forma și funcția trebuie să fie în slujba relaxării. A rezultat astfel un șezlong considerat “a resting machine”, prezentat ulterior la Salon d’Automne în 1929 și inclus în colecția permanentă a Muzeului de Artă Modernă. LC4 este tapițat cu piele disponibilă  în mai multe culori. 

 

1227™

Designer: George Carwardine

An: 1932

obiecte de design celebre

Foto

Recunoscută imediat ca logo-ul Pixar, 1227 este probabil cea mai copiată lampă de birou din toate timpurile. Plecând de la acest model și de la mecanismul ei reglabil s-a dezvoltat o întreagă colecție de corpuri de iluminat, de la lustre la lampadare.  1227 dispune de accesorii cromate și de o bază din fontă. Creația designerului George Carwardine rămâne un clasic atemporal și se bucură de un design iconic.

 

Nemo Mask

Designer: Fabio Novembre

An: 2010

obiecte de design celebre Driade

Foto

Când privești fotoliul Nemo, gândul te poartă instant către măștile întâlnite la faimosul carnaval venețian. Figura umană a avut întotdeauna o influență uriașă asupra designerului milanez Fabio Novembre, iar creația lui, Nemo, a intrat în istoria designului, făcând parte din râvnita categorie obiecte de design celebre. Odată cu Nemo, designerul ne propune o frumusețe mitică, așa cum s-a întâmplat în arta greacă. Scaunul, din polietilenă, a fost creat pentru Driade Store într-o vaietate de culori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot? *