iluminarea casei candelabru auriu

Iluminarea casei – cum să folosești corect lumina la interior?

Iluminarea casei este crucială și are un impact enorm asupra unei camere. Este acel ingredient magic al decorului. Gândiți-vă că un spațiu incorect iluminat nu numai că este lipsit de confort, dar provoacă și o stare de nemulțumire, de proastă dispoziție. Până la urmă, lumina este sursa vieții. 

iluminarea casei candelabru auriu

Ce rol joacă lumina într-o casă?

Este parte integrantă a decorului, fie că vorbim de lumina naturală sau artificială. Iluminarea casei dă consistență proiectului de amenajare, îl pune în valoare cum se cuvine, contribuie la starea de bine a locatarilor. Chiar și o casă cu multe ferestre nu poate garanta mereu vreme însorită, dar cu ajutorul unor corpuri de iluminat amplasate în mod corespunzător, camerele pot avea acea “strălucire” pe care ne-o dorim cu toții. Profitați de beneficiile terapeutice ale luminii și faceți din corpurile de iluminat o prioritate în amenajarea casei voastre. Pentru a crea o atmosferă unică, inconfundabilă, luminați tavanul cu ajutorul unor mici corpuri de iluminat amplasate de-a lungul perdelei.

iluminrea casei candelabru

Cum putem da lumină de atmosferă?

În primul rând, trebuie spus că luminile de accent sunt lumini secundare într-o cameră. Acestea sunt de obicei puțin intense, ceea ce creează o stare de bine, de liniște. Este evident că pentru a crea atmosferă avem nevoie de mai multe surse de lumină. Adică de mai multe scenarii de iluminare. Acestea trebuie adaptate nevoilor fiecăruia. De exemplu, pentru a pune în valoare un tablou sau orice operă de artă, folosim spoturi pivotante.

Mai trebuie să reținem că, de regulă, becurile cu incandescență mare sunt utilizate pentru lămpi de masă și de perete, iar becurile cu halogen sunt folosite în principal la spoturi.

iluminarea casei

La ce înălțime montăm corpurile de iluminat?

De regulă se păstrează o distanță de circa 2 metri între partea inferioară a corpului de iluminat și pardoseală. În cazul unor candelabre mai voluminoase, distanța poate fi puțin mai mare, pentru ca spațiul să nu pară copleșit de prezența acestora.

Dacă vorbim de zona de dining, atunci distanța între corpul de iluminat și masă trebuie să fie de circa 75 cm, iar diametrul/lățimea acestuia să aibă jumătate din lățimea mesei.

Atenție! Este bine ca mărimea corpului de iluminat să fie adaptată dimensiunii camerei. Cum calculați acest lucru: adunaţi dimensiunile camerei și asta e. 🙂 Adică, dacă vorbim de un dormitor de 20 mp, atunci lustra/candelabrul ar fi bine să aibă 60 cm lățime/diametru.

iluminarea casei

Cum evităm suprailuminarea sau subiluminarea?

Este un subiect mai sensibil, căci aici un specialist vă poate ajuta cel mai bine. De exemplu, există software-uri pentru planificarea, calculul și vizualizarea iluminatului interior. Acestea, cum ar fi DIALux, ajută la iluminarea casei într-un mod profesionist.

Ca regulă generală, se recomandă circa 25 Wați/mp, lumină ce nu trebuie să provină dintr-o singură sursă, ci dintr-o combinație de lumini diferite.

Cantitatea de lumină necesară pentru iluminarea casei poate fi determinată și cu ajutorul valorilor de mai jos,  extrase din Normativul NP057-02.

iluminarea casei table cu nivele de iluminare medie

Foto

Cum optimizăm lumina naturală?

Alegeți alb sau o culoare cât mai deschisă pentru mobilier și finisaje. Și mobilierul cu finisaj lucios este o variantă, căci reflectă într-un mod plăcut lumina. În plus, nu acoperiți ferestrele cu perdele groase, căci vor bloca lumina naturală. Sau, și mai bine, dacă vecinătățile vă permit, nu le acoperiți deloc.

iluminarea casei

Ce soluții de iluminare a bucătăriei alegem?

În ultimul timp, bucătăriile au devenit nu doar spații practice, de gătit și luat masa, ci și de socializare. Iată de ce ne îndreptăm atenția cu predilecție asupra lor, căci au nevoie de diferite tipuri de lumină, pentru fiecare moment al zilei.

În primul rând, aveți nevoie de o sursă de iluminat general, pentru a lumina întregul spațiu. Apoi, atenția se îndreaptă spre frontul de lucru, chiuvetă și plită. De obicei, se recomandă montarea unor spoturi dedesubtul dulapurilor suspendate, pentru a ușura vizibilitatea. Acestea trebuie poziționate sub nivelul ochiului, pentru a nu apărea disconfort.

Extra-sfaturi:

  • corpurile suspendate se montează la maximum 60 cm deasupra blatului de lucru, dar este important să adaptăm în funcție de statura persoanei care petrece cel mai mult timp în bucătărie.
  • pentru a vedea ce ai în dulapuri, montează spoturi de mică intensitate înăuntru. Acestea se vor deschide odată cu deschiderea ușii, exact pe principiul frigiderului.

iluminarea casei amenajare bucatarie

Ce mai trebuie să știți?

Dacă vă place lumina puternică, dar caldă în dormitor, puteți obține acest lucru plasând un corp de iluminat deasupra patului.
Masa de machiaj trebuie să fie foarte bine luminată, așa că ar fi bine să plasați în dreptul ei două corpuri de iluminat, pentru a evita crearea umbrelor.

Foto prin Delightfull

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot? *