Project info

Autor fotografii: Florin Opris
Localizare: Piața Unirii, București
Suprafață utilă: 62 mp (plus balcon)
Durata amenajării: 2 luni

Cum se amenajează un apartament pentru închiriere prin AirBnb? Gândindu-te la fiecare anotimp în care oaspeții îi vor trece pragul. Și la starea de permanentă vacanță pe care trebuie să o transmită o amenajare de interior de apartament pentru închiriat.

Povestea acestei amenajări din București începe în urmă cu două luni, când beneficiarul pentru care am mai amenajat două apartamente pentru închiriere prin AirBnb (tot în zona Unirii, unul de 80 mp și unul de 55 mp) ne-a contactat din nou. Între timp, mai investise într-o garsonieră pe care a amenajat-o singur. Experiența nu a fost foarte plăcută și ne-a declarat că, într-un astfel de business, „devii dependent de designer, care te ajută să economisești timp și bani”.

Fiind destinat închirierii, și acest apartament este poziționat în centrul orașului București, chiar lângă hotelul Horoscop. Pe lângă locație, punctul forte al spațiului este vederea panoramică asupra orașului (este situat la etajul 8) și faptul că beneficiază de lumină naturală din plin.

Neajunsurile spațiului original erau finisajele și utilitățile vechi, demodate (am ales să păstrăm doar caloriferele, deoarece erau funcționale) și compartimentarea necorespunzătoare pentru scopul proiectului – un living și un singur dormitor. Pentru a fi mai încăpător și mai potrivit cu rolul de apartament pentru închiriat, am decis să mai creăm un dormitor. Astfel, prin construirea unui perete din rigips în living, am creat două dormitoare, iar vechiul dormitor a devenit living.

Proprietarul și-a dorit o amenajare de interior armonioasă și utilă, care să poată concura cu o cameră de hotel și să răspundă nevoilor călătorilor de diferite vârste, veniți din toate colțurile lumii.

Proiectul de amenajare de interior a durat două luni, timpul fiind esențial în domeniul ospitalității, fiecare zi de întârziere însemnând practic o pierdere pentru proprietari.

Iată ce scenarii am creat în fiecare cameră:

Amenajare de interior bucătărie – VARA

Am ales o amenajare de bucătărie în tonuri de bleu, ca cerul senin în zilele fericite de vară. Bleul se recomandă doar în interioarele luminoase (altfel capătă o notă rece, neprietenoasă). Am folosit o pardoseală din gresie tip parchet, cu notă antichizată. Nota retro se regăsește și pe tapetul de pe peretele cu masa.

Bucătăria este spațiul în care ne începem ziua, iar pentru un turist prin AirBnb, diminețile sunt pline de energie și încântare, cu mic dejunuri tihnite, în care degustă preparatele din țara gazdă. Emoția de a începe o zi plină de descoperiri, entuziasmul unei zile senine de vacanță – e ceea ce am dorit să recreăm în această amenajare de bucătărie modernă și prietenoasă.

Am folosit un mobilier de bucătărie minimalist, cu depozitări ascunse, și electrocasnice încastrate. Placarea cu oglinzi dublează spațiul și obiectele din el – percepem astfel opt corpuri de iluminat.

Deoarece bucătăria se deschide spre terasă, am ales să nu folosim jaluzele sau draperii, care ar fi obturat accesul.

Amenajare de interior living – TOAMNA

Livingul este zona boemă a casei, conceput ca un microunivers de toamnă blândă, în miez de septembrie. Am ales o paletă cromatică de toamnă, care să inducă relaxare, confort și bună dispoziție. Imprimeurile folosite sunt aluzii la diferitele culturi ale globului – motive africane pe perne, covoare cu aer antichizat, ce duc cu gândul la lumea orientală, fotoliul cu motive brodate românești, lampadarul cu aer industrial.

Amenajare de interior dormitor principal- IARNA

Fiind vorba despre un apartament de închiriat, dormitorul este esențial. Ca mobilier, am propus strictul necesar, pentru a nu încărca inutil spațiul. Tapetul cu motive geometrice aduce dinamism spațiului care, altfel, ar fi părut banal. Lumina naturală abundentă este temperată de draperiile black out, indispensabile într-un dormitor cu ferestre mari. Ca element decorativ, am ales accentele metalice, ce se regăsesc în noptiere, corpuri de iluminat și rama foto. Spațiul curat, în tonuri reci, duce cu gândul la o iarnă tăcută, încălzită prin textilele călduroase.

Amenajare de interior dormitor secundar- PRIMĂVARA

Este încăperea cu suprafața cea mai mică și, fiind construită în fostul living, nu beneficiază de ferestre. De aceea, am folosit un truc de design – acoperirea integrală a unui perete cu oglinzi, ceea ce mărește vizual spațiul și elimină senzația de cameră înghesuită. Noi credem că orice aparentă problemă poartă în design interior numele de „provocare” și poate fi rezolvată cu succes de un designer de interior.

Din punct de vedere cromatic, am tratat această încăpere ca o primăvară – accente vii de verde, în diferite nuanțe, un tapet ce duce cu gândul la frunzișul unei păduri și corpuri de iluminat suspendate, cu abajur de sticlă, ce duc cu gândul la roua dimineții.

Am vrut să creăm un loc numai bun de trezit într-o dimineață de vacanță. Până la urmă, designerul de interior este un creator de scenarii fericite pentru acasă, ce contribuie la bucuria fiecărui moment petrecut aici. Apartamentul de închiriat prin AirBnb a început deja să își primească oaspeții, ce se declară încântați de armonia de anotimpuri și sentimente din interior.