Despre Culoare in Designul Interior

Culoarea este unul dintre cele mai puternice instrumente in design interior. Ea creeaza o atmosfera potrivita, atrage atentia, pune in valoare anumite elemente si defineste o incapere. Printr-o cromatica bine aleasa, orice amenajare de interior capata personalitate!

Un designer de interior te ajuta sa alegi culorile potrivite ambientului dorit si personalitatii tale. Fiecare culoare are un anumit efect psihologic si contribuie la atmosfera creata acasa. Desigur, fiecare persoana are culori preferate si culori care ii displac, insa universul cromatic este mai puternic de atat.

color_wheel

Roata culorilor este un instrument util in alegerea nuantelor – este un grafic ce reprezinta spectrul vizibil de culori si legaturile dintre ele. Exista trei culori primare – galben, rosu si albastru. Din combinatia lor, rezulta culorile secundare: verde, orange, mov. Amestecand culorile primare cu cele secundare, obtinem tertiare. Graficul arata relatia opusa dintre complementare si primare.

Atunci cand decidem schema cromatica pentru amenajarea de interior, pornim de la functia incaperii respective. La UGinteriors, discutam cu clientii despre timpul petrecut in spatiul respectiv, despre momentul zilei cand folosesc ambientul, activitatile ce vor avea loc, atmosfera pe care si-o doresc si in functie de toate aceste detalii propunem schema cromatica.

Nuantele de albastru sunt potrivite pentru zona de noapte
Nuantele de albastru sunt potrivite pentru zona de noapte

Este esential, in orice decizie despre culoare, sa vedem cand beneficiaza spatiul de lumina naturala si la ce moment al zilei –aceste lucruri depind de pozitionarea incaperii.

Si marimea unei camere influenteaza schema de culoare aleasa. Culorile deschise creeaza iluzia unui spatiu mai mare, in timp ce nuantele inchise sau calde o micsoreaza.

Finisaje in nuante deschise, pentru un open space cu lumina naturala din belsug
Finisaje in nuante deschise, pentru un open space cu lumina naturala din belsug

Exista diferite scheme cromatice care se folosesc in design interior, cele mai intalnite fiind:

Schema monocromatica – foloseste variatii de intensitate si nuante ale unei singure culori. Este o alegere eleganta si curata, cu un efect linistitor. Culoarea primara poate fi asociata cu neutre – alb, negru sau gri.

Propunere de amenajare bucatarie cu tonuri de ivoire si bleu
Propunere de amenajare bucatarie cu tonuri de ivoire si bleu

Schema de culori analoage – foloseste culorile vecine de pe roata culorilor. Una dintre ele este folosita ca pigment de baza, iar celelalte pun in valoare compozitia.

2017-05-29_living_pic 3

Amestec complementar – doua culori opuse pe roata culorilor, menite sa creeze un contrast pronuntat.living b

Amestec de complementare si culoare primara – este o variatie la schema precedenta, ce foloseste o culoare de baza si culorile vecine complementarei sale. Este o schema ce creeaza un contrast pronuntat.

Triada – combinatia de trei culori echidistante pe roata cromatica.  Ofera un contrast vizual pronuntat, mentinand in acelasi timp echilibrul compozitiei.

Tetrada este cea mai bogata schema, folosind patru culori asezate in doua perechi complementare. Poate fi greu de armonizat – daca se folosesc nuante in aceeasi cantitate, se creeaza dezechilibru, asadar se recomanda alegerea unei singure dominante.

Color-Schemes1

Dincolo de teorii si grafice, culoarea este un element foarte personal si tine de gusturile si personalitatea fiecarei persoane. De multe ori, un designer de interior se bazeaza pe intuitie si experienta atunci cand propune o schema de culoare.

One thought on “Despre Culoare in Designul Interior”

  1. Foarte util articolul! Culoarea este intr-adevar esentiala in viata noastra, din pacate un ochi `neformat` nu stie sa o combine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot? *