Cum sa Creezi un Decor in Stil Scandinav

Stilul de amenajare nordic este unul dintre cele mai populare astazi. Renumite pentru simplitate, functionalitate si frumusete, casele scandinave au un stil inconfundabil. Amestecul de linii pure, lemn si eleganta formelor simple sunt puse in valoare de lumina naturala, invitata sa inunde interioarele nordice.

Stilul de decorare scandinav mixeaza tendinte din Suedia, Norvegia, Danemarca si Finlanda, prioritizand elementele naturale, nuantele neutre si functionalitatea.

Decor in Stil Scandinav UGinteriors 4

Decorul in stil scandinav a inceput sa devina popular dupa editia din 1947 a Trienalei de la Milano, o expozitie faimoasa de design din orasul italian. Mobilierul, decoratiunile si accesoriile prezentate de tarile nordice au fost elementul cel mai apreciat al expozitiei si s-au raspandit ulterior in toata lumea. Prezentat in Canada si SUA in anii urmatori, stilul scandinav a devenit tot mai dorit.

Iata cele mai importante elemente pe care trebuie sa le incluzi daca iti doresti o amenajare de interior in stil scandinav:

Nuantele neutre

Culoarea este esentiala pentru orice stil de design interior, fiind cea care separa elementele de decor si le pune in valoare. Intr-o amenajare scandinava, se folosesc nuante neutre, „mute”, ce pastreaza decorul aerisit si luminos. Nuantele pastelate sau intense pot deveni accente.

Accente de culoare, intr-un living in stil scandinav amenajat de UGinteriors
Accente de culoare, intr-un living in stil scandinav amenajat de UGinteriors

Pardoseala

De obicei, interioarele scandinave au pardoseala din lemn, in general optandu-se pentru o nuanta deschisa.

Decor in Stil Scandinav UGinteriors 2

Materiale

Materialul preponderent este lemnul, folosit mai ales natur. Textilele calduroase, placute la atingere, sunt un alt elemente des intalnit intr-un decor nordic.

Mobilier

Mobilierul nordic are un aspect specific – ne gandim mai ales la mobilierul tipic de la IKEA. Este un mobilier modern, cu forme simple, linii curate si accent pe materialele naturale. Sunt folosite deseori produse artizanale, mestesugite manual, in defavoarea celor fabricate in masa.

Decor in Stil Scandinav UGinteriors 3

In acest stil de design, pozitionarea produselor este la fel de importanta ca produsele in sine. Mobilierul devine de obicei zona de accent a incaperii – livingul este de obicei centrat in jurul zonelor confortabile de relaxare, zonele de dining in jurul unor mese generoase.

Accente ce ofera caldura

Diferenta esentiala dintre interioarele nordice si alte spatii minimaliste este nivelul de confort. Unele interioare minimaliste au o alura rece, neprimitoare, insa un interior scandinav exprima intotdeauna caldura, confort. Accentele pot fi nuante pastelate sau culori vii, ce creeaza zone de energie.

In acest living am propus paturi si pernute placute la atingere, pentru confort sporit
In acest living am propus paturi si pernute placute la atingere, pentru confort sporit

Conceptul de Hygge

Este un termen danez folosit pentru a descrie un moment sau o stare de confort, in singuratate sau cu cei dragi, acasa sau in afara casei. Este un mod de viata, un mod de a trai frumos, tradus in spatii primitoare, ce invita la bucurie si apreciere a vietii.
Foto: proiecte UGinteriors, Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot? *