Lumina este unul dintre cele mai ignorate (si totusi esentiale) elemente intr-o amenajare de interior. Lumina este esentiala in crearea atmosferei unui anumit spatiu, de aceea se planifica de la inceputul unui proiect. Pozitionarea luminii si tipul de lumina sunt aspecte esentiale in design interior, fiind corelate cu paleta cromatica, dimensiunea spatiului, cantitatea de lumina naturala existenta si alegerea mobilierului si a decoratiunilor. Toate aceste detalii, atent coordonate, transforma o incapere in combinatia perfecta de functionalitate, frumusete si stil. In fond, ce sens are sa creezi o amenajare frumoasa, daca nu poate fi vazuta asa cum se cuvine?
De cele mai multe ori, atunci cand ne gandim la lumina, ne vine in minte lumina artificiala. Optimizarea luminii naturale existente in spatiul care se amenajeaza este insa esentiala, atat din punct de vedere practic, cand si estetic. Intr-o schema de iluminat corecta, lumina naturala si lumina artificiala se ajuta reciproc.

In ceea ce priveste lumina artificiala, exista mai multe tipuri care trebuie avute in vedere:
- Iluminatul Ambiental
Este cel mai des intalnit tip de iluminat – o lumina fina ce invaluie incaperea, precum lumina naturala. Creeaza o atmosfera relaxanta, destinsa, ideala pentru conversatie. Este o lumina ce linisteste si se creeaza prin corpuri suspendate, tip pendul sau candelabru, aplice sau spoturi de perete.
2. Lumina de Lucru
Este o lumina mai redusa dar mai concentrata. Este necesara in zonele de lucru, pentru a citi, scrie, gati sau desfasura diverse activitati. Functioneaza atunci cand contrasteaza cu o alta lumina. De exemplu, intr-o camera difuz luminata printr-o sursa de lumina ambientala, o lumina de lucru va fi mai eficienta decat intr-o camera intens luminata. Lumina de lucru stimuleaza creierul si te ajuta sa fii mai alert si concentrat.

3. Lumina de Accent
Este o lumina foarte concentrata, destinata punerii in valoare a unui punct focal. Este o maniera extrem de eficienta de a crea o amenajare de interior de efect. Lumina de accent scoate in evidenta elementele forte, punandu-le in umbra pe celelalte. Se foloseste pentru opere de arta, rafturi cu decoratiuni, piese de mobilier deosebite, si alte elemente din designul interior care merita scoase in evidenta.

Desigur, un iluminat corect nu inseamna doar tipul de lumina, ci si corpurile folosite pentru a o obtine. Corpurile de iluminat in sine devin parte a schemei de decorare a spatiului, si trebuie sa dialogheze corect cu restul elementelor alese.

imagini: proiecte UGinteriors, designer de interior Georgiana Ursache
IMI PLAC FOARTE MULT ARTICOLELE VOASTRE , IMI PLAC ARANJAMENTELE, IMI PLAC COMENTARIILE VOASTRE….. IMI PLACE TOT CE TINE DE ARANJAMENTELE INTERIOARE. VA URMARESC CONSTANT SI IMI PLACE TOT CE FACETI. MI-AM CUMPARAT DE CURAND O CASA PE CARE VREAU S-O AMENAJEZ DUPA GUSTUL MEU, SA FIE AERISITA, UTILA SI UN LOC UNDE SA NE SIMTIM BINE. MULTA SANATATE SI ARTICOLE LA FEL DE INTERESANTE