camera copilului în stil Montessori

Camera copilului în stil Montessori – sfaturi și idei de amenajare

Camera copilului în stil Montessori – un stil de amenajare pe care tot mai mulți părinți îl adoptă în ultimul timp, din dorința de a le oferi independență celor mici. Copiii crescuți în stil Montessori trebuie să aibă lucrurile la îndemână, să exploreze totul din jurul lor, să nu aibă obstacole în cale, pentru a se putea descurca singuri. Îți propun să vedem cum poți face din camera piticului tău un mediu de învățare sigur și independent, cum poți crea o amenajare distractivă și educativă în același timp.

camera copilului în stil Montessori

Decor simplu

Camera copilului în stil Montessori trebuie să fie un loc relaxant, fără imprimeuri elaborate și culori contrastante, îndrăznețe. Potrivit psihologilor, culoarea poate avea un efect semnificativ asupra psihicului, influențându-ne în mare măsură starea de spirit. Așadar, alege tonuri neutre, liniștitoare, cum ar fi crem, bej sau chiar un bleu deschis.

Cât privește accesoriile și jucăriile, alege unele din lemn, care să stimuleze creativitatea celor mici.

camera copilului în stil Montessori dormitor copil

Foto

Pat fără picioare

Paturile clasice, pe picioare, restricționează circulația și, la vârste foarte mici, îi face pe copii dependenți de părinții lor. În acest caz, părinții trebuie să decidă când copilul lor ar trebui să doarmă și când ar trebui să se trezească – o decizie în contradicție cu principiile Montessori. Deci un pat de pardoseală ușor accesibil reprezintă o modalitate sigură și ușoară de a îi oferi autonomie celui mic când vine vorba de somn. Pur și simplu pune salteaua direct pe pardoseală sau pe un cadru din lemn, ce poate fi continuat pe verticală sub forma unei căsuțe (vezi foto).

camera copilului în stil Montessori

Mobilier miniatural

Lumea poate fi un loc destul de intimidant atunci când ai sub 1 m înălțime. Scalarea lucrurilor în jos nu numai că reduce anxietatea, dar îi oferă celui mic capacitatea de a explora și de a interacționa cu mediul care îl înconjoară, învățând pe măsură ce merge. Atunci când camera copilului în stil Montessori, optează pentru mobilier miniatural, cum ar fi o masă, scaune sau un fotoliu. Dacă vrei să accesorizezi camera cu tablouri, poziționează-le la nivelul ochiului copilului, pentru a le putea aprecia.

camera copilului în stil Montessori

Acces liber la jucării

Copiii mici ar trebui să aibă acces liber la jucării și cărți. Pentru ca acestea să nu-i copleșească, alege un număr limitat. Prea multe jucării sau cărți pot fi foarte stimulatoare, iar un copil care nu știe cu ce să se joace, deseori decide să nu se joace cu nimic. Astfel, în loc să umpli rafturi și coșuri cu jucării și cărți, mai bine alege câteva jucării/cărți preferate de cel mic și amplasează-le în mai multe locuri tematice.

Investește în rafturi mici, robuste și cumpără o mini-bibliotecă, astfel încât cel mic să poată avea cărțile la îndemână. Rotește selecția de jucării și cărți în mod regulat, astfel încât să existe întotdeauna ceva nou și interesant pentru a capta imaginația copilului.

camera copilului în stil Montessori

Spații de depozitare accesibile

Dacă vrei ca micuțul tău să învețe să fie independent în propriul său spațiu, trebuie să faci acest spațiu accesibil pentru el. Înlocuiește sertarele mari, grele cu mici cuburi/cutii child-friendly și cumpără un sistem de depozitare a hainelor pe măsura celui mic. O altă variantă este să montezi într-un dulap normal de haine o șină în partea de jos, astfel încât copilul să își poată alege hainele preferate. Sau mergi pe soluția unor cârligele montate pe perete.

camera copilului în stil Montessori

camera copilului în stil Montessori

Așadar, simplitatea stă la baza unei camere în stil Montessori. Tot ce trebuie avut în vedere este să creăm un spațiu care să îl susțină pe copil în dezvoltare, care să insufle încredere și siguranță.

 

Articol ilustrat cu imagini preluate de aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot? *