Feng Shui este arta straveche de a amenaja spatiile pentru a spori energia pozitiva (energia Chi) dintr-un ambient. Feng shui inseamna in limba chineza „vant si apa” si se refera la imbinarea celor 5 elemente din natura (apa, foc, pamant, lemn si metal) pentru a crea un spatiu sanatos, plin de abundenta si echilibru.
Principiile feng shui au inceput sa ma pasioneze atunci cand am inceput sa ma ocup de amenajari de interior. Am inteles de mult ca „acasa” este de fapt oglinda a ceea ce se petrece in interiorul nostru. Scopul unei amenajari in stil feng shui este sa alinieze exteriorul la ceea ce suntem noi cu adevarat. In acest fel, energia noastra se armonizeaza cu energia casei.
Pentru o decorare feng shui, este esential sa tinem cont de felul in care decoram fiecare camera si cum mentinem locul creat. Chiar si obiectele lipsite de viata au energie, iar arta feng shui ajuta la directionarea pozitiva a acelei energii. Iata cateva reguli generale de decorare feng shui, pe care le vom dezvolta separat in articole viitoare:
O regula feng shui spune ca orice canapea trebuie sa fie pozitionata cu spatele la un perete solid. Ideal, se alege peretele cel mai departat de intrare, pentru a oferi o priveliste clara spre usa. Se recomanda sa se lase cativa centimetri de spatiu intre canapea si perete.
O greseala de amenajare in living este crearea unui plan care inhiba conversatia – de exemplu, o canapea pozitionata prea departe de fotoliu, sau scaunele dispuse catre pereti diferiti. Mobilierul de living ar trebui sa creeze un aranjament confortabil si intim, care invita la conversatie si relaxare. In nici un caz nu isi au locul obiectele de mobilier asezate „in drum”, sau care blocheaza intrarea in alte incaperi.
Privitor la forma, se recomanda masutele de cafea circulare sau ovale, forme care lasa energia sa se miste mai usor. Nu iti doresti unghiuri ascutite indreptate spre oaspeti 🙂

Pentru o masa de dining insa, formele rectangulare sunt acceptate, iar ca materiale se recomanda lemnul natural. Este esential sa nu pastrezi obiecte la vedere. Acestea blocheaza energia.
Pentru o amenajare feng shui de living, se recomanda un mix de forme geometrice – patratul reprezinta pamantul, dreptunghiurile lemnul, triunghiurile focul, iar cercurile metalul. O amenajare de living care le include pe toate va fi extrem de placuta.
Culoarea in feng shui este extrem de importanta, fiecare nuanta fiind o expresie a unuia din cele 5 elemente cheie. Nu este vorba doar de frumusetea perceputa vizual, ci de crearea energiei pozitive. Sa locuiesti intr-un spatiu care are o energie sanatoasa, vibranta, te va hrani cu energie pozitiva!


In feng shui, dormitorul este o adevarata oaza de relaxare – important este asadar patul, care trebuie sa aiba o saltea de calitate, pentru un somn odihnitor. Pozitionarea recomandata pentru pat este aceea care permite vizualizarea usii, ceea ce ofera un sentiment confortabil.
Urmareste site-ul nostru pentru a descoperi celelalte trucuri de amenajare feng shui pe care le aplicam in amenajarile noastre de interior.
Toate imaginile din articol sunt din proiecte UGinteriors.