amenajarea casei dining clasic

Amenajarea casei: 10 lucruri pe care să le eviți

Când vine vorba de amenajarea casei, fiecare dintre noi ne dorim un interior cozy, care să invite la odihnă și relaxare. Dacă nu suntem de specialitate, riscăm să creăm un ambient opus celui la care visăm. Și cum este mai bine să previi decât să tratezi, ne-am propus să îți prezentăm 10 greșeli pe care să le eviți în amenajarea casei. 🙂

 

Lasă tendințele deoparte

Moda este trecătoare, așa că este un pas riscant să alegi o piesă de mobilier în mare vogă. De ce? Mai devreme sau mai târziu aceasta nu va mai fi în lumina reflectoarelor, iar tu vei constata că investiția pe care ai făcut-o nu a fost una tocmai înțeleaptă. Cel mai bine este să alegi piese cu un design ce nu se va demoda curând.

amenajarea casei dining clasic
Mobilier Ethan Allen

 

Alege covorul potrivit

Covorul este un accesoriu care încălzește atmosfera și sporește confortul. Alegerea lui trebuie însă făcută în funcție de mărimea camerei. Nu de alta, dar decât să “arunci” un covor mic în centrul unei încăperi mari, mai bine mergi pe varianta fără covor. Ca regulă generală, în amenajarea livingului, de pildă, cele două picioare din față ale canapelei trebuie amplasate sub covor.

amenajarea casei Maxalto
Canapea Maxalto

 

Testează vopseaua

Înainte de a te decide asupra culorii vopselei, este recomandat să alegi mobilierul, covoarele și perdelele. De ce? Acestea sunt elemente restricționate de culoare, pe când vopseaua este disponibilă în orice nuanță vrei. Revenind la vopsea, este esențial să o testezi acasă, în diferite momente ale zilei, cu soare și fără soare. Cumpără câteva cutii mici ale variantelor preferate de vopsea și încercă mai multe nuanțe într-un spațiu mic. Astfel vei economisi timp și bani.

amenajarea casei amenajare dormitor
Mobilier Luxxu

 

Nu miza pe o singură culoare

Nuanța preferată nu ar trebui să fie culoarea principală în amenajarea casei, ci ar trebui să fie folosită ca accent. În acest fel se evidențiază mai bine. Dacă este vorba de o culoare aprinsă, vibrantă, pondereaz-o cu alb sau orice nuanță neutră. Altfel, vei crea un ambient încărcat, chiar obositor.

amenajarea casei Jonathan Adler
Mobilier Jonathan Adler

 

Fii selectiv

Dacă ești colecționar, nu înseamnă că trebuie să expui toate obiectele din colecție. Prea multe obiecte personale pot distruge atmosfera și încărca decorul. Deci, fii selectiv și alege piesele cele mai importante.

amenajarea casei decoratiuni
Decoratiuni John Richard

 

Grupează strategic mobilierul

Este important să nu blochezi niciun punct de acces. Astfel, asigură-te că scaunele sau canapeaua nu incomodează pe nimeni care încearcă să treacă prin zona respectivă și nu obstrucționează accesul la zonele de trafic.

amenajarea casei canapea Caracole
Mobilier Caracole

 

Amplasează tablourile la nivelul câmpului vizual

Regula în amenajarea casei spune că tablourile de orice fel trebuie poziționate la nivelul ochilor. Asta nu înseamnă  ca doar partea de jos a piesei de artă să fie în câmpul nostru vizual, ci întreaga operă. Trebuie să vedem confortabil tabloul, fără a ne ridica privirea.

amenajarea casei mobilier Boca do Lobo
Mobilier Boca Do Lobo

 

Nu pune mobila la perete

Dacă ai această posibilitate și nu vorbim de camere foarte mici, nu lăsa mobilierul să “îmbrățișeze” pereții. Încearcă să creezi diverse centre de interes cu ajutorul mobilierului. Reține că mijlocul camerei nu trebuie să rămână gol. 

amenajarea casei Caracole
Mobilier Caracole

Alege perdele/draperii lungi

Perdelele și draperiile ar trebui să fie lungi până în pardoseală sau chiar puțin mai lungi. În niciun caz scurte. Perdelele prea scurte fac ca peretele să arate trunchiat și să îi ia din înălțime.

amenajarea casei amenajare dormitor
Mobilier Ethan Allen

 

Pune lumina în valoare

Evită montarea corpurilor de iluminat suspendate la o înălțime prea mare. Nu de alta, dar vrei să luminezi camera, nu tavanul. Prin montarea corpurilor de iluminat prea sus, limitezi răspândirea luminii. 

amenajarea casei dining neutru
Mobilier Bernhardt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot? *