obiecte de design celebre edra

Obiecte de design celebre – cine se află în spatele lor? (II)

Continuăm cu partea a doua (și ultima) a topului nostru dedicat unor obiecte de design celebre, semnate de designeri la fel de celebri. Sunt piese de mobilier și corpuri de iluminat care stârnesc reacții puternice și care au un numitor comun: acel “wow” factor pe care îl căutăm cu toții în orice obiect.

Boa

Designeri: Fernando și Humberto Campana

An: 2002

obiecte de design celebre edra

Foto

Deschidem lista de obiecte de design celebre cu inedita canapea Boa, brand Edra. Aceasta este o invitație de a explora poziții de relaxare diferite, datorită structurii ei moi, fără pic de rigiditate. De altfel, faptul că este realizată din 120 metri de catifea tubulară umplută cu poliuretan flexibil și pene de gâscă spune totul. Un adevărat răsfăț! 🙂

 

Horse

Designer: Front Design (Sofia Lagerkvist & Anna Lindgren)

An: 2006

 

Foto

Parte a unei colecții de 3 piese în formă de animale, neobișnuitul corp de iluminat Horse este considerat de creatorii lui “a bit of an experiment”, deoarece se așteptau la reacții puternice din partea publicului, dar nu știau dacă acestea vor fi pozitive sau negative. Anii care au trecut de la prima apariție a lămpii în lumina reflectoarelor au scos la iveală reacții pozitive, în special datorită laturii ludice a ineditei piese de design. Corpul de iluminat Horse este realizat din poliester.

 

Victoria Ghost

Designer: Philippe Starck

An: 2006

obiecte de design celebre scaune victoria

Foto

Stilul clasic și-a dat mâna cu cel modern, iar rezultatul este scaunul Victoria Ghost, piesă ce a intrat în istoria designului de produs. Spătarul lui rotunjit amintește de forma medalioanelor antice, în timp ce materialul din care este realizat, policarbonat transparent, te aduce în contemporaneitate. Toți anii de inovare în materie de plastic ai brandului Kartell au fost încununați cu această reușită, căci, trebuie spus, spătarul este fabricat dintr-o singură bucată de policarbonat turnat prin injecție.

 

Turner

Designer: Diogo Carvalho

An: NA

Foto

Reamintește de stilul sofisticat și nostalgic Art Déco și este denumită după superstarul Tina Turner. Veioza Turner (Delightfull), căci despre ea este vorba, reflectă mișcările dansului în designul interior. Cinci arcuri metalice compun o structură complexă și aduc această micuță piesă de design în centrul atenției. Important de reținut că arcurile pot fi “modelate” independent unele de altele, creând astfel diverse siluete sofisticate.

 

Mesa

Designer: Zaha Hadid

An: 2007

obiecte de design celebre Mesa Table

Foto

Masa Mesa a început ca un experiment arhitectural, transpus ulterior în piesă de mobilier. Și nu orice piesă, ci una memorabilă, care îmbogățește o lume a vidurilor și suprafețelor elastice între două planuri orizontale. În spatele acestei sofisticate creații, incluse de noi în topul de obiecte de design celebre, se află imaginea unor nuferi ce plutesc grațios pe apă. Masa Mesa a fost proiectată de Zaha Hadid pentru brandul Vitra.

 

Puppy

Designer: Eero Aarnio

An: 2005

obiecte de design celebre scaun Puppy

Foto

Faceți cunoștință cu Puppy, un micuț câine care nu latră, nu mușcă și pe care toți copiii îl iubesc. 🙂 Este, în fapt, un scăunel simpatic foc, sau o jucărie, de ce nu?, creată de Eero Aarnio, din polietilenă. Face parte din colecția Magis “Me Too”, care include mobilier și accesorii ce inspiră imaginația și creativitatea copiilor. Pe lângă portocaliu, mai este disponibil în verde și alb.

 

Z-Chair

Designer: Zaha Hadid

An: 2011

obiecte de design celebre zaha hadid

Foto

Odată cu scaunul tridimensional Z, designerul Zaha Hadid a creat un “discurs” inedit despre formă și funcție, despre practic și estetic, despre diversitate și continuitate. Jocul subtil dintre formele ascuțite și cele rotunjite, netede este tipic celebrului designer. În ciuda formei sale, scaunul este foarte ergonomic și se bucură de maximă stabilitate. Face parte din portofoliul Sawaya & Moroni, este lucrat din oțel și a fost creat în ediție limitată de 24 de piese.

Bourgie

Designer: Ferruccio Laviani

An: 1994

obiecte de design celebre Kartell

Foto

Trebuie să recunoaștem, Bourgie este o veioză cu un stil inimitabil. Este unul dintre cele mai iconice și mai bine vândute produse Kartell, motiv pentru care am inclus-o și noi în topul de obiecte de design celebre. Concepută de Ferruccio Laviani, această veioză în stil baroc dispune de un dispozitiv unic, ce permite ajustarea înălțimii în trei poziții diferite: 68, 73 și 78 cm.

 

Up 2000

Designer: Gaetano Pesce

An: 2000

obiecte de design celebre fotoliu Up 2000

Foto

Cu inconfundabile caracteristici anatomice, fotoliul Up 2000 amintește de statuile antice ale zeităților fertilității. Are însă ceva în plus: un tovarăș sferic “legat” de picior. Designerul Gaetano Pesce explică astfel proiectul său: “Cred că femeile au fost dintotdeauna propriile prizoniere. De aceea am decis să îi dau acestui fotoliu forma unei femei cu o minge și lanț, o imagine tradițională a unui prizonier”. Up 2000 se regăsește în portofoliul brandului B&B Italia.

 

The Riemann

Designer: Craig Van Den Brulle

An: 21st Century

obiecte de design celebre fotoliu Van den Brulle

Foto

“There are certain designs that just take your breath away”, spune Stefan Lawrence, deținătorul Twentieth Gallery. “The Riemann chair is one of those”. Inspirat de Zaha Hadid, Henry Moore, Tony Cragg și Jean Hans Arp, autorul acestei adevărate bijuterii pentru casă – Craig Van Den Brulle – mizează în lucrările sale pe un mix de perioade diferite, iar rezultatul este uimitor. Același Stefan Lawrence adaugă despre excentricul fotoliu The Riemann, lucrat în tehnica bronze-doré: “It is sexy and muscular, yet refined and elegant – quite an achievement for a piece of furniture”.

 

Cindy

Designer: Ferruccio Laviani

An: 2009

obiecte de design celebre Kartell

Foto

Tipică anilor 70, veiozei Cindy i-au fost date o nouă formă și culoare. Finisajul ei strălucitor, de crom, este absolut fermecător, iar reflecțiile irizate pe care le radiază în jur dau îi dau ambientului o aură specială. Este lucrată din ABS și aparține brandului Kartell. Ne place, place, place. 🙂

 

Lockheed

Designer: Marc Newson

An: 1986

obiecte de design celebre Marc Newson

Foto 

Când a pornit la drum cu Lockheed, designerul Marc Newson știa un lucru: că șezlongul pe care urma să îl creeze trebuia să aibă un nivel maxim de precizie și perfecțiune. Pentru a-și atinge scopul, a petrecut “a couple of miserable months”, timp în care a transformat foi subțiri de aluminiu pur într-o adevărată operă de artă. După ce a fost vândut cu puțin peste 2,4 milioane de dolari, Lockheed a devenit una dintre cele mai scumpe piese de design din lume.

 

Butterfly

Designer: Grupo Austral

An: 1938

obiecte de design celebre scaun Butterfly

Foto

Arhitecții Antonio Bonet, Juan Kurchan & Jorge Ferrari Hardoy (Grupo Austral) au lucrat împreună cu studioul Le Corbusier pentru realizarea scaunului Butterfly, care ulterior a intrat în galeria de obiecte de design celebre. Faimoasa piesă de mobilier a fost creată special pentru o clădire de apartamente, pe care ei înșiși au proiectat-o ​​în Buenos Aires. Butterfly mai este cunoscut sub numele BKF, provenit de la inițialele creatorilor săi, Bonet-Kurchan-Ferrari. De asemenea, i se mai spune Hardoy, deoarece într-o scrisoare oficială a companiei, designul scaunului a fost atribuit lui Ferrari-Hardoy.

 

Botti 90

Designer: Diogo Carvalho

An: NA

obiecte de design celebre candelabru Delightfull

Foto

Asemeni unei orchestre, candelabrul Botti 90 întruchipează toate detaliile instrumentelor eoliene și ne poartă suav într-un concert de Bach. Este o piesă eye-catcher, ce are capacitatea să se transforme în vedeta amenajării. Este realizată manual din alamă și acoperită de o “mantie” de aur. O încântare pentru ochi și o mare bucurie pentru suflet. 🙂

 

Egg

Designer: Arne Jacobsen

An: 1958

obiecte de design celebre fotoliu Egg

Foto

În portofoliul brandului Fritz Hansen se regăsesc multe piese de mobilier cu totul speciale, printre care și fotoliul rotativ Egg, unul dintre cele mai mari succese ale designerului danez Arne Jacobsen. Faimoasă piesă de mobilier  cu design sculptural a izvorât dintr-o tehnică nouă, folosită în premieră de Jacobsen: o “scoică” din spumă tare, acoperită cu tapițerie.

 

Getsuen Diamond

Designer: Masanori Umeda

An: 2007

 obiecte de design celebre fotoliu Diamond EdraFoto

Născut dintr-o colaborare cu Swarovski, spectaculosul fotoliu Getsuen Diamond face parte dintr-o colecție dedicată celor care iubesc luxul și senzualitatea. Practic, când te uiți la această creație unică, brand Edra, îți vin în minte doi termeni: puritatea cristalului și excelența designului. Aflat la loc de cinste în topul nostru de obiecte de design celebre, Getsuen Diamond este realizat dintr-o țesătură specială de înaltă rezistență care conține Kevlar, pe care au fost aplicate cristale. Mi-nu-nat! 🙂

 

Atomic

Designer: Diogo Carvalho

An: NA

obiecte de design celebre

Foto

Inspirat de designul retro al anilor 1950, candelabrul Atomic (Delightfull) este compus din spoturi aranjate astfel încât să arate ca formele moleculare neconvenționale. Este lucrat manual din alamă & oțel și placat cu aur. În aceeași gamă se mai regăsesc aplice și veioze. Un corp de iluminat modern, pe care designerii de interior îl aduc în cele mai diferite contexte.

 

Xosted

Designer: Philip Caggiano

An: NA

obiecte de design celebre Philip Caggiano

Foto

Un ambient Art Basel, o galerie de artă sau un showroom auto. Iată 3 locuri perfecte unde excentricul scaun Xosted s-ar simți “acasă”. Proiectat după sistemul de eșapament al unui Porsche, pentru realizarea acestui original scaun este nevoie de, nici mai mult, nici mai puțin, 300 de ore (!). Este construit din oțel inoxidabil și placat cu aur de 24k.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot? *