amenajarea livingului program planning software

Amenajarea livingului – 7 sfaturi practice

Ești pe punctul să începi (re)amenajarea livingului, dar nu știi de unde să începi? Indiferent dacă vrei să obții un spațiu aerisit, unul practic sau ambele la un loc, felul în care amplasezi piesele de mobilier face diferența.

 

Planifică spațiul

Pe o foaie de hârtie trasează dimensiunile exacte ale camerei. Acest lucru poate părea obositor, dar un creion este mult mai ușor de ridicat decât un dulap. 🙂

amenajarea livingului Schita living

Desenează separat, pe altă coală de hârtie, piesele de mobilier, dimensionează-le corect, decupează-le și lipește-le pe schița camerei. Astfel, poți face diverse aranjamente, până ajungi la cel care îți place cel mai mult.

amenajarea livingului schita

Mergând mai departe, poți folosi software-uri de planificare a camerei. Există diverse opțiuni relativ ușor de folosit, cum ar Planner 5d sau jocul The Sims (variantele 2 și 3 sunt perfecte pentru ce ai tu nevoie). Acestea îți pun la dispoziție o mulțime de opțiuni care îți permit să experimentezi aranjamente, scheme de culori, stiluri.

amenajarea livingului program planning software

 

Stabilește centrul de interes

Decide punctul focal și proporționează-l corect, în funcție de dimensiunea camerei. Într-o cameră de zi, acesta ar putea fi televizorul sau șemineul. În dreptul acestora vei poziționa zona de relaxare.

 

amenajarea livingului centrul de interes

Stabilește punctul focal astfel încât, atunci când intri în cameră, să fie primul lucru pe care îl vezi. Atrage atenția asupra acestei zone cu ajutorul unor accesorii sau piese de mobilier, după caz. Spre exemplu, un televizor va fi pus în valoare de un ansamblu de mobilier atractiv, iar un șemineu – de un set-up de tablouri sau oglinzi.

amenajarea livingului planificare spatiu

 

Creează o zonă de conversații

Odată ce punctul de interes al livingului este aranjat, a sosit momentul să creezi în dreptul lui o zonă de conversații. Alege canapea/fotolii adaptate dimensiunii livingului. Dacă amplasezi două fotolii unul în continuarea celuilalt, ai grijă ca distanța dintre ele să fie de minimum 90 cm. Limitează-te la o singură piesă de mobilier supradimensionată, căci altfel vei aglomera spațiul. De asemenea, lasă distanță între zona de canapele și centrul de interes al camerei, pentru a nu-i știrbi din farmec.

amenajarea livingului

Amplasează canapeaua/fotoliile astfel încât să nu fie cu spatele la ușă. Creează un aranjament cât mai aerisit, primitor, care invită la odihnă și relaxare.

amenajarea livingului proiect amenajare

Adaugă un aer scenografic amenajării poziționând fotoliile în unghi de 30°. Atenție! Acest lucru ocupă spațiu valoros într-un living mic. Optează pentru el doar dacă dispui de o suprafață generoasă.

amenajarea livingului fotolii

Ai grijă să nu amplasezi obiectele de mobilier prea depărtate sau prea apropiate. Între piesele așezate față în față trebuie să existe o distanță de 1,8 – 2,4 m, iar între cele plasate în forma literei “L” – o distanță de 15 – 30 cm între extremitățile lor.

amenajarea livingului

 

Poziționează măsuța de cafea

Fiecare persoană care stă pe canapea/fotoliu trebuie să aibă acces ușor la măsuța de cafea ce va acompania zona de relaxare, să își poată mișca natural brațul atunci când lasă sau ridică paharul cu apă. În plus, forma măsuței trebuie să fie în armonie cu designul canapelei/fotoliilor. Și încă ceva: în cazul unui uz zilnic, alege o măsuță de cafea care se întreține ușor.

amenajarea livingului

Evită mesele de cafea prea mari, pentru a nu îngrămădi zona, și asigură-te că există suficient spațiu de trecere între muchiile mesei și canapea/fotoliu.

 

Lasă spațiu de mișcare

Dacă există mai mult de o ușă în cameră, asigură-te că accesul între acestea se realizează facil, fără a fi nevoie să ocolești piese de mobilier. Să nu pierdem din vedere în dreptul fiecărei uși trebuie să există o zonă liberă, deschisă.

amenajarea livingului

 

Delimitează spațiul

Dacă ai o cameră de mari dimensiuni, folosește o piesă de mobilier pentru a delimita spațiul și a crea mai multe zone. De exemplu, o etajeră sau o canapea pot fi limita dintre living și dining.

amenajarea livingului

 

Adaugă decorațiuni

Tablourile sunt elemente ce adaugă valoare și farmec unei amenajări. Acestea trebuie amplasate la o distanță de 20-25 cm de marginea superioară a mobilei deasupra căreia la poziționezi. Atenție! Tablourile nu trebuie să fie mai late decât piesa de mobilier sub care sunt amplasate. Ce mai trebuie să știi? Tablourile mici, gravurile și fotografiile trebuie să se afle sub înălţimea medie a câmpului vizual (150 cm); cele mari, foarte expresive își au locul în open-space-uri, iar tablourile mijlocii  – la înălţimea câmpului vizual (160 cm).

amenajarea livingului

Folosește oglinzi pentru a da senzația de spațiu mai mare.  Alege unele cu rame mai elaborate, pentru a da o notă distinsă amenajării. În schimb, dacă vorbim de o cameră mică, îngustă şi lungă, atunci apelăm la o oglindă mare, fără rame.

amenajarea livingului

Montează perdele/draperii înalte, mai lungi cu 15 cm față de pardoseală, și vei crea senzația unui plafon mai înalt, dar și un plus de eleganță. În plus, camera va fi mai bine proporționată. Alege modele în culori reci, pentru ferestre orientate către sud, și culori calde, expresive, pentru orientarea nordică.

amenajarea livingului

 

Gândește strategic

Folosește-te de spațiu pe verticală sau pe orizontală, în funcție de mărimea camerei. Într-un spațiu mic folosește mobilier nu foarte înalt, dar și rafturi și console montate pe un perete întreg, pentru a lăsa pardoseala liberă. În cazul spațiilor mari, creativitatea nu este îngrădită de nimic. Feel free to be creative! 🙂

amenajarea livingului

Mergi pe mâna simetriei atunci când creezi un aranjament. De exemplu, plasează câte o măsuță în dreapta și stânga canapelei, o etajeră în dreapta și stânga televizorului etc. Într-o cameră amenajată simetric, este recomandată folosirea unui contrast cromatic puternic.

amenajarea livingului

Spor la (re)amenajarea livingului! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you a robot? *