Project info

 “Architecture should speak of its time and place, but yearn for timelessness.” Frank Gehry

Autor fotografii: Alexandru Rosieanu
Localizare: zona Nerva Traian, București
Buget: 45000 eur
Suprafață utilă: 76 mp

Proiect nominalizat la Elle Decoration Romanian Design  Awards 2018. Poate fi votat până pe 20 martie aici.

Trei camere, trei membri ai familiei și… trei cuvinte-cheie: „ca în reviste”. Așa începe povestea acestei amenajări de interior în stil clasic, pentru un apartament de 3 camere din București, finalizat de UGinteriors în septembrie 2017.

Proprietarii apartamentului, o familie de intelectuali cu o fiică adolescentă, și-au dorit o amenajare de interior clasică și funcțională, care să răspundă tuturor nevoilor familiei. Amenajarea a fost începută la mijlocul lunii iunie 2017, după încheierea anului școlar, și s-a derulat pe toată perioada vacanței de vară a fetiței.

Apartamentul de 3 camere este situat într-o zonă centrală a Bucureștiului, într-un bloc din 1990, unul dintre neajunsurile sale fiind iluminarea naturală deficitară (clădirea este înconjurată de alte blocuri) și camerele mici.

Pentru a compensa aceste neajunsuri, s-au propus exclusiv nuanțe deschise, atât pentru mobilier cât și pentru finisaje, și oglinzi care să creeze impresia de spațialitate.

Amenajarea a pornit de la separarea bucătăriei de living prin uși culisante. Inițial, aici exista o arcadă cu spoturi încastrate ce oferea un aspect demodat spațiului. S-a creat un perete din rigips pentru noile uși, finisajul acestora fiind același cu cel al mobilierului de living – detaliu ce oferă continuitate zonelor.

Spațiul inițial era sufocat de lucruri care necesitau depozitări ascunse bine gândite, dispuse pe zone. Provocarea a constat în crearea unor elemente de depozitare eficiente, care să nu încarce însă prea mult spațiul. S-au renovat complet toate încăperile, lucrarea necesitând și intervenții asupra pereților și tavanelor, care aveau ornamente decorative din gips carton.

Bucătăria a fost amenajată în note diafane de ivoire – spațiul cucerește prin mobilierul clasic, din MDF vopsit mat, ornamentat cu accesorii elegante. În centru s-a amplasat o măsuță rotundă extensibilă, loc de discuții și de savurat cafeaua de dimineață. Nota clasică este dată și de simetria spațiului, mobilierul fiind dispus pe două linii paralele. Nuanțele deschise creează impresia de spațiu mai amplu. Grafica de pe spătarele scaunelor și perdelele cu imprimeuri florale aduc o notă primăvăratică în acest decor clasic, fiind o inserție vizuală de impact.

Spațiul capătă originalitate prin obiectele recondiționate cu vopsea ivoire Lechler, semi-mată, lucrare realizată de Mihai Marin la Atelierul de Culori. Caloriferele, frigiderul și cuptorul de microunde existente au căpătat un aer vintage-chic prin această intervenție.

Simetria caracteristică designului de interior clasic este prezentă și în zona de zi, prin canapelele identice extensibile de la Elite Mob, poziționate față în față. S-a renunțat la ornamentele din gips carton existente pe tavan și pereți în amenajarea originală.

Pentru depozitare, s-a creat un dulap personalizat, cu lezene ornamentale, ce îmbină zona de expunere (rafturi și spațiu pentru TV) cu depozitările ascunse. Nuanța deschisă a mobilierului preia din masivitatea acestuia – corpul de mobilier are 4 m lungime și 2.4 m înălțime.

În această amenajare de living, s-a optat pentru o paletă cromatică neutră, revigorată prin sistemul roman somon de la Linea Oro și textilele decorative în aceeași nuanță pastelată.

Și în dormitorul matrimonial, dressingul este dispus pe tot peretele, estompându-se prin albul diafan folosit pentru fronturi. Patul tapițat și textilele moi folosite sunt elemente ce aduc o notă confortabilă spațiului. Liniile rotunjite ale tăbliei patului și noptierelor sunt și ele detalii ce „îndulcesc” decorul.

Fetița și-a dorit un ambient desprins din poveștile copilăriei, alegerea firească fiind un decor cu roz. Elementul care atrage privirea în această amenajare de interior este baldachinul roz pudrat (Linea Oro) și obiectele de mobilier clasice. S-a optat pentru același finisaj deschis, mat, cu ornamente discrete.

Către fereastră, este poziționat biroul, loc de studiu ce beneficiază de lumină naturală abundentă.

Cele două băi au fost amenajate ca spații de răsfăț, alegându-se și aici un stil de design interior clasic – în acest fel, decorul capătă longevitate și nu se va demoda prea curând.

Baia matrimonială este dotată cu cadă pe colț, mobilier de baie clasic și baterii cu finisaj antichizat.

Baia de serviciu este placată cu travertin mat, ce oferă spațiului o notă prețioasă, aluzie la băile romane de altă dată. S-a optat pentru duș cu scurgere în pardoseală, o soluție ce oferă spațiului un aer unitar și îl face să pară mai amplu. Deasupra vasului de WC suspendat s-a creat o nișă (peste zona cu rezervorul îngropat), folosită pentru a expune decorațiuni.

Spațiile de trecere mențin acest decor clasic, prin finisajele deschise la culoare. În hol s-au integrat spații de depozitare și mașinile de spălat și uscat Miele.

Nota clasică a spațiilor create este punctată și de corpurile de iluminat din bronz și cristale, alături de oglinzile cu rame patinate și profilele decorative.

Beneficiarii sunt extrem de încântați de amenajarea finală și, întrebați fiind care este zona lor preferată, au răspuns fără să se gândească prea mult: „toată casa!”.

Colaboratori:

Echipă de construcții: Avantaj Expert

Mobilier: Mobitrust, Elitemob, Golden House Concept

Corpuri de iluminat: Zaza LIGHT

Perdele, baldachin: Linea Oro

Covoare : Mobexpert

Tapet, profile decorative : FS Design

Obiecte sanitare, plăci ceramice băi: SSAB

Accesorii băi: Meda Ceramics

Uși: Pinum

Lenjerii pat, oglinzi, mânere: Zara Home

Accesorii: Art Interior

Electrocasnice: Delonghi

Vopsea: San Marco